Śledzik curry z ananasem

Śledzik curry z ananasem
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Śledzie
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Śledzie moczymy przez noc, odsączamy dokładnie na sicie.
Ananasa i cebulę kroimy w kostkę, z tym, że cebulę znacznie drobniej.
Śledzika kroimy w paski lub kostkę.
Do moździerza wrzucamy ziarna kolendry, chili, startą gałkę muszkatołową, kminek i kardamon. Ucieramy bardzo dokładnie, aż powstanie nam aromatyczny proszek.
Śmietanę łączymy z majonezem, dodajemy starty imbir, sok z cytryny, sól, pieprz i mieszankę przypraw utartą w moździerzu.
Mieszamy sos ze śledziem, cebulą i ananasem, odstawiamy na min. 1 h do schłodzenia. Podajemy z pieczywem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA