David w europie 2

przepisy z programów >>

Śledzie pod pierzynką

Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania z ryb Dania z ryb, Potrawy wigilijne Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

składniki i przygotowanie:

Składniki
6 filetów ze śledzi marynowanych w occie
1 cebula pokrojona w kostkę
1-2 ugotowane buraki
2-3 ugotowane marchewki
2 jajka na twardo
1/2 szklanki majonezu
4 łyżki śmietany
pieprz, sól, cukier, cytryna

Przygotowanie
Majonez połączyć ze śmietaną, wzmocnić smak cytryną, cukrem i pieprzem. Śledzie obrać ze skórki i pokroić w cząstki, dobrze osuszyć na sicie. Cząstki śledzi ułożyć gęsto na dnie półmiska, posypać cebulą i pieprzem, skropić lekko sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą marchwi ścieranej na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą buraczków ścieranych na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Całą powierzchnię dania przykryć warstwą jajek startych na tarce.

© Agnieszka i Marcin Kręgliccy

skomentuj przepis >>

#wIOLA 1111111

30.12.2011 16:15


ŻUROMIN

CYTUJ

potrawa super !! zrobiłam na wigilie wygląda super i tak też smakuje. Goście domagali się na sylwestra - właśnie ją robię .

aga23034

postów: 4

15.11.2011 23:21

CYTUJ

ja jeszcze dodaję warstwę ugotowanej i startej pietruszki lub selera, dodaje to ciekawszego smaku