Agnieszka Kręglicka

Śledzie pod pierzynką


Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Śledzie pod pierzynką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 filetów ze śledzi marynowanych w occie

1 cebula pokrojona w kostkę

1-2 ugotowane buraki

2-3 ugotowane marchewki

2 jajka na twardo

1/2 szklanki majonezu

4 łyżki śmietany

pieprz

sól

cukier

cytryna

 

Przygotowanie:

Majonez połączyć ze śmietaną, wzmocnić smak cytryną, cukrem i pieprzem. Śledzie obrać ze skórki i pokroić w cząstki, dobrze osuszyć na sicie. Cząstki śledzi ułożyć gęsto na dnie półmiska, posypać cebulą i pieprzem, skropić lekko sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą marchwi ścieranej na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą buraczków ścieranych na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Całą powierzchnię dania przykryć warstwą jajek startych na tarce.

powrót

Podobne przepisy

Morszczuk z melisą clarissy dickson-wright
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Rolada z sandacza
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bigos z pomarańczą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Filety z halibuta z pieczonymi ziemniakami petera gordona
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Śledź z patelni z sałatką tabuleh i sosem tahini
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

#wIOLA 1111111

30.12.2011 16:15


ŻUROMIN

CYTUJ

potrawa super !! zrobiłam na wigilie wygląda super i tak też smakuje. Goście domagali się na sylwestra - właśnie ją robię .

aga23034

postów: 4

15.11.2011 23:21

CYTUJ

ja jeszcze dodaję warstwę ugotowanej i startej pietruszki lub selera, dodaje to ciekawszego smaku

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.