Agnieszka Kręglicka

Śledzie pod pierzynką

Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Śledzie pod pierzynką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0,0

Składniki:

6 filetów ze śledzi marynowanych w occie
1 cebula pokrojona w kostkę
1-2 ugotowane buraki
2-3 ugotowane marchewki
2 jajka na twardo
1/2 szklanki majonezu
4 łyżki śmietany
pieprz
sól
cukier
cytryna

Przygotowanie:

Majonez połączyć ze śmietaną, wzmocnić smak cytryną, cukrem i pieprzem. Śledzie obrać ze skórki i pokroić w cząstki, dobrze osuszyć na sicie. Cząstki śledzi ułożyć gęsto na dnie półmiska, posypać cebulą i pieprzem, skropić lekko sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą marchwi ścieranej na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą buraczków ścieranych na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Całą powierzchnię dania przykryć warstwą jajek startych na tarce.

powrót

skomentuj przepis

#wIOLA 1111111

30.12.2011 16:15


ŻUROMIN

CYTUJ

potrawa super !! zrobiłam na wigilie wygląda super i tak też smakuje. Goście domagali się na sylwestra - właśnie ją robię .

aga23034

postów: 4

15.11.2011 23:21

CYTUJ

ja jeszcze dodaję warstwę ugotowanej i startej pietruszki lub selera, dodaje to ciekawszego smaku

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.