Śledź z patelni z sałatką tabuleh i sosem tahini

Śledź z patelni z sałatką tabuleh
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Śledzie
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska

Składniki:

  • 4 filety ze świeżego śledzia
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur
  • 400 g pomidorów koktajlowych pokrojonych na pół
  • 1 pęczek kolendry grubo posiekanej
  • pół pęczka mięty marokańskiej grubo posiekanej
  • 1 cała dymka drobno posiekana
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół ogórka obranego i pokrojonego w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek i sok z połówki cytryny do dressingu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj sos tahini: wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek. Jeśli jest za gęsty,
dolej trochę wody. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem do smaku, odstaw.
Dressing - wymieszaj oliwę z oliwek i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, odstaw.
Przygotuj sałatkę tabuleh: wymieszaj kaszę z pomidorami, ogórkiem, kolendrą, miętą i
dymką. Wlej dressing i połącz wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dopraw filety solą, pieprzem i oliwą z oliwek, a następnie podsmażaj przez
kilka minut z obu stron na gorącej patelni, na klarowanym maśle.
Na głębokim talerzu podaj tabuleh, filety i polej sosem tahini.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA