Wojciech Modest  Amaro

Śledź XXI wieku


Przepis z programu Kuchnia polska XXI wieku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Śledź XXI wieku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Jest jeden składnik tego dania, który dodałem, szukając inspiracji w polskich wędzonych śliwkach – oliwa o tym samym smaku. Doskonała i nadaje głębi całemu daniu. Puree z dymki i lody chrzanowe są nowinką techniczną…



Puree z dymki

1 pęczek dymki

sól



Przygotowanie

Pęczek dymki posiekaj drobno nożem i blanszuj we wrzątku przez 30 sekund. Zahartuj w lodowatej wodzie i bez odciskania przełóż do miksera. Zmiel na gładkie puree. Dopraw solą.



Lody jogurtowo-chrzanowe

120 g śmietany 36%

100 ml mleka 3,2%

200 g jogurtu ( greckiego lub naturalnego )

50 g tartego chrzanu

20 g glukozy w proszku

15 g cukru



Przygotowanie

Zagotuj śmietanę, mleko i glukozę. Dodaj chrzan i zdejmij z ognia, odstaw na 1 godzinę. Dodaj jogurt i wymieszaj. Schłódź przez noc, a następnie wymieszaj w maszynie do lodów lub PacoJet.



Wykończenie i prezentacja

4 filety śledzia Bismarck

kolor gastronomiczny złoty w pudrze

1 jabłko Granny Smith

1 cebula

50 ml oliwy z pestek śliwki

10 g korzenia chrzanu

1 kieliszek wódki Potocki

czarny pieprz

lody jogurtowe z chrzanem



Przygotowanie

Posiekaj w drobną kostkę jabłko i cebulę. Dodaj 2 łyżki oliwy z pestek śliwki – wymieszaj i odstaw na 5 minut. Po 5 minutach utrzyj na tarce (microplane) odrobinę chrzanu, dodaj do sałatki wraz z łyżeczką wódki Potocki. Dopraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ułóż sałatkę z jabłek i cebuli na talerzu. Na wierzch połóż porcję śledzia posmarowaną złotem. Rozsmaruj puree z dymki obok śledzia i nałóż na wierzch gałkę lodów chrzanowych.



© Wojciech Modest Amaro - „Kuchnia polska XXI wieku”

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.