Adriana Marczewska

Śledź wędzony na herbacie z jabłkiem i porem


Przepis z programu Ślinotok (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Śledzie

odsłon: 2048

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

filety śledziowe matjas

herbata czarna i zielona

cytryny

owoce jałowca

2 jabłka

por

cukier

olej do smażenia

masło

cydr

sianko

Przygotowanie:

Śledzie namaczamy, zmieniając wodę kilka razy
Garnek owijamy folią kilka razy, na dno wkładamy herbaty, jałowiec, skórkę i sianko.
Do środka wkładamy sitko pasujące - żeby się dało przykryć.
Układamy śledzie na sitku i zamykamy. Ustawiamy na palniku i wędzimy przez 15 minut.
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i smażymy chwilę z cydrem i odrobiną cukru, aż się rozpadną, dodajemy troszkę masła lub nie i miksujemy na gładki mus.
Kroimy na mandolinie albo krajalnicy cieniutkie kawałeczki jabłka i marynujemy w cydrze i cytrynie.
Pory kroimy i smażymy na maśle.
Trochę porów kroimy w drobne paseczki i smażymy na głębokim tłuszczu. Wszystkie elementy ładnie składamy na talerzu.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz ze skwareczkami z Nowej Funlandii
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Siekany śledź w aromacie gryki pod kołderką z bryndzy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Filety z makreli w liściach dzikiego czosnku
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Śledź XXI wieku
Wojciech Modest  Amaro
Przepis z programu Kuchnia polska XXI wieku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.