Marieta  Marecka

Śledź w pomidorach


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wigilijne

Śledź w pomidorach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. 400-500 g filetów śledziowych

1,5 średniej cebuli

3-4 łyżki oleju

1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (80 g)

2 łyżki dobrego ketchupu

1 łyżka miodu

¼ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki chili

¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego (lub grubo zmielonego czarnego pieprzu)

1 duża garść rodzynek

¼ szklanki wody

1 listek laurowy

garść orzechów włoskich

 

Przygotowanie:

Cebulkę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulkę, lekko ją soląc. Jak zmięknie i zrobi się szklista, dodajemy koncentrat i ketchup podlewamy wodą. Dodajemy resztę składników (bez śledzia i orzechów!) i przesmażamy całość. Studzimy. Śledzia moczymy przez noc i kroimy w 1 cm kawałki. Dodajemy do niego marynatę pomidorową i delikatnie mieszamy. Wkładamy do słoika i zostawiamy na minimum jedną noc do przegryzienia. Na koniec przed podaniem posypujemy drobno poszatkowanymi orzechami.

powrót

skomentuj przepis

Ania1982

postów: 7

17.12.2014 17:17

CYTUJ

To nasza ulubiona rodzinna wersja. Znamy jako śledź po kaszubsku, kupujemy w wersji Przysmak kaszubski SEKO. My jesteśmy śledziolubni, ale w takiej opcji zajadają się nawet nasze dzieciaki - polecam!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.