Marieta  Marecka

Śledź w cytrynach


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Dania na karnawał i imprezę, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 8753

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g filetów ze śledzia

2-3 cytryny

świeże zioła: melisa, rozmaryn, estragon

pieprz młotkowany (lub w ziarnach)

olej do zalania śledzi

 

Przygotowanie:

Śledzia moczymy przez noc w wodzie, osuszamy i kroimy w 2,5 cm paski. Z 1,5 – 2 cytryn wyciskamy sok, a jedną kroimy w półplasterki, kilka plastrów zostawiamy w całości, nie przekrajamy ich na pół. Zioła dokładnie szatkujemy razem. Na dnie słoiczka kładziemy cały plaster cytryny, na nim kładziemy kilka kawałków śledzia, posypujemy go pieprzem, ziołami i skrapiamy sokiem z cytryny. Podlewamy olejem, tak by przykryć go w całości. Kładziemy kilka półplasterków cytryny, znów kawałki śledzia, pieprz, zioła, sok z cytryny i olej. Postępujemy tak, aż skończą nam się składniki. Między ścianki słoika a śledzia wciskamy kilka plastrów cytryny. Pokrywamy całość olejem, zamykamy i odstawiamy do lodówki. Śledź najlepiej smakuje po 3 dniach.

powrót

Podobne przepisy

Caprese
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dorada bellavista
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryba z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

OlaP

postów: 1

16.01.2015 10:25

CYTUJ

Niestety nieporozumienie, skórka z cytryny spowodowała, że całe danie było bardzo gorzkie. No chyba,że zjemy je szybko

Ania1982

postów: 7

15.01.2015 15:23

CYTUJ

Bardzo fajny przepis! Lubię takie niestandardowe połączenia. Ostatnio znalazłam zawijańce śledziowe z wiśnia - idealne, taka "imprezowa perełka" :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.