Jacques Reymond

Śledź po duńsku


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia żydowska

Śledź po duńsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

600 g solonego śledzia w oleju

1 szklanka brązowego cukru

125 ml oleju roślinnego

125 g octu słodowego

1 szklanka przecieru pomidorowego

1 szklanka pokrojonych w kostkę jabłek Granny Smith

1 szklanka drobno pokrojonej cebuli

1 szklanka rodzynek namoczonych w wodzie do miękkości

1 łyżeczka mielonej gorczycy białej

¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu



Przygotowanie

Namocz śledzie przez godzinę w wodzie, żeby były mniej słone, a następnie pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Delikatnie wymieszaj pozostałe składniki i zalej marynatą. Przełóż mieszaninę do słoja i wstaw do lodówki. Śledzia po duńsku można przechowywać w ten sposób do 5 dni. Podawaj z pieczywem.

powrót

Podobne przepisy

Smażone nadziewane kwiaty cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ogon tuńczyka w ziarnach maku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.06) dorada z grilla
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

#kochanadk

06.12.2011 11:17


Odense

CYTUJ

mieszkalam w Danii 36 lat, ale takich sledzi po dunsku nie spotkalam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.