Andrzej Polan

Śledź marynowany z jabłkami smażonymi, śliwkami i roszponką


Przepis z programu Polska ze smakiem 7
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Śledź marynowany z jabłkami smażonymi, śliwkami i roszponką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 filetów ze śledzia

2 szkl. wody

1 szkl. octu spirytusowego

4 łyżki cukru

0,5 łyżki soli

liść laurowy

ziele angielskie

ziarna gorczycy

cebula

5 śliwek

4 polskie jabłka

cytryna

5 ziaren goździków

50 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna

łyżka masła

roszponka

Przygotowanie:

Śliwki przekrój na połówki i usuń pestki. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ziarna gorczycy. Do gotującej się zalewy wsyp cukier, sól i dorzuć plastry cebuli. Gotuj około 3 - 4 minut, aby cebula się tylko zaparzyła. Połowę zalewy odlej i odstaw do przestygnięcia. Do pozostałej gorącej zalewy wrzuć połówki śliwek, aby poleżakowały.
Zimną zalewą zalej wypłukane kilkakrotnie śledzie i odstaw. Goździki pokrusz na drobniejsze ka-wałki i podgrzej na suchej patelni. Do ciepłych gozdzików dodaj olej Kujawski 3 ziarna. Odstaw do wystudzenia, olej będzie miał mocny aromat goździka. Pokrojone w plastry jabłka przesmaż na maśle na złoty kolor, ułóż na talerzu, obok ułóż cząstki śliwek i kawałki śledzia. Danie udekoruj listkami roszponki i skrop olejem goździkowym.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.