Bill Granger

Skrzydełka z kurczaka cytrynowo-miodowe


Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Skrzydełka z kurczaka cytrynowo-miodowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

16 skrzydełek z kurczaka

czosnek (1 ząbek w wersji dla dzieci

5 dla dorosłych)

sól

¼ filiżanki miodu

½ filiżanki soku z cytryny

do dekoracji: cytryna

 

 

Przygotowanie:


Zawinąć jedną część skrzydełka pod spód drugiej, obciąć końce i ułożyć na blasze, posolić i wstawić do gorącego piekarnika. W czasie kiedy kurczak będzie się piekł, przygotować sos. Obrać i posiekać ząbek czosnku, wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, aby miód się rozpuścił. Po 30 minutach pieczenia wyjąć skrzydełka i polać je sosem, wymieszać i wstawić do piekarnika na 20 minut. Podawać udekorowane kawałkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kuskus z kurczakiem i bakaliami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Quesadillas z chorizo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Ratatuj z jagnięciną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.08)smażone przepiórki z raitą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

ramsaysgirl

postów: 1

14.05.2013 15:35

CYTUJ

bardzo łatwy, szybki a mimo to efektowny sposób przygotowania. Co prawda zmodyfikowałam go troszkę dodając łyżeczkę przecieru dla koloru i większą garść koperku ale świeżość cytryny powala :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.