Skrzydełka w maśle orzechowym, sałatka z makaronu ryżowego z chrupiącą orzechową posypką i dressingiem z octu ryżowego

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Skrzydełka w maśle orzechowym, sałatka z makaronu ryżowego z chrupiącą orzechową posypką i dressingiem z octu ryżowego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Marynata do skrzydełek w maśle orzechowym:

400 g gładkiego, niesłodzonego masła orzechowego

8 drobno posiekanych ząbków czosnku

240 ml sosu sojowego

90 g brązowego cukru

120 ml wody

skórka z limonki

sok z 2 limonek

łyżka pieprzu kajeńskiego

pół łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu



Skrzydełka w maśle orzechowym:

24 skrzydełka kurczaka

marynata do skrzydełek w maśle orzechowym



Chrupiąca orzechowa posypka

olej z orzeszków ziemnych do smażenia

2 papryczki chilli, przekrojone na pół, pozbawione nasion i pokrojone w plasterki r

2 obrane szalotki, przekrojone na pół i pokrojone w plasterki

5 łyżek skrobi kukurydzianej

10 dag drobno posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych

sól



Dressing z octu ryżowego

240 octu ryżowego

drobno posiekany ząbek czosnku

skórka z limonki

łyżka oleju sezamowego

sól do smaku



Sałatka z makaronem ryżowym:

227 g makaronu ryżowego, ugotowanego według przepisu na opakowaniu

dressing z octu ryżowego Rice Wine Vinegar Dressing

chrupiąca orzechowa posypka

10 dag kiełków fasoli

marchewka, obrana i pokrojona w piórka

ogórek, obrany, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę



½ pęczka szczypioru, łodygi krojone ukośnie

½ pęczka liści kolendry

skrzydełka w maśle orzechowym



Marynata do skrzydełek w maśle orzechowym:

1. Wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać i odstawić.



Skrzydełka w maśle orzechowym:

1. Ponacinać skrzydełka, żeby marynata łatwiej wniknęła w mięso.

2. Włożyć skrzydełka do marynaty. Wmasować ją w mięso. Wstawić do lodówki na 0,5 – 24 godziny.

3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

4. Ułożyć skrzydełka na blasze i piec 30 – 45 minut w piekarniku, aż zrobią się chrupkie i złotobrązowe. W połowie pieczenia obrócić skrzydełka.



Chrupiąca orzechowa posypka:

1. Duży garnek napełnić olejem do 1/3 wysokości. Rozgrzać olej do 180 stopni. Mierzyć temperaturę kuchennym termometrem.

2. Wyłożyć blachę do pieczenia papierowym ręcznikiem.

3. Włożyć kawałki chilli do miski, obtoczyć w 2 łyżkach skrobi kukurydzianej i smażyć, aż zrobią się złotobrązowe. Wyjąć z oleju, ułożyć na blasze z papierowym ręcznikiem. Doprawić solą, pieprzem i odstawić.

4. Włożyć szalotki do miski, obtoczyć w 3 łyżkach skrobi kukurydzianej. Smażyć, aż zrobią się złotobrązowe. Wyjąć z oleju, ułożyć na blasze, doprawić solą i odstawić.

5. Drobno posiekać chrupiące chilli i szalotki.

6. Do miski wsypać posiekane, prażone orzeszki ziemne, usmażone chilli i szalotki. Odstawić.



Dressing z octu ryżowego:

1. Włożyć wszystkie składniki do miski, wymieszać i odstawić.



Podanie sałatki z makaronu ryżowego z chrupiącą orzechową posypką i dressingiem z octu ryżowego:

1. Na środku talerza ułożyć makaron ryżowy i polać połową dressingu z octu ryżowego.

2. Obsypać makaron chrupiącą orzechową posypką.

3. Na makaronie ułożyć kiełki fasoli.

4. Ułożyć marchewkę wokół makaronu i kiełków fasoli.

5. Marchewkę posypać ogórkiem i szczypiorem. Całość polać resztą dressingu z octu ryżowego.

6. Na makaronie ryżowym ułożyć skrzydełka w maśle orzechowym i udekorować kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażony kurczak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Irańska kaczka z orzechami i syropem z granatów
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Polędwica z jelenia z zapiekanymi owocami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.