Skrzydełka kurczaka z grilla i sos azjatycki

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Skrzydełka kurczaka z grilla i sos azjatycki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki skrzydełek:

2 tuziny całych skrzydełek kurczaka

3 łyżki oleju roślinnego

sól i pieprz



Składniki sosu:

1 czubata łyżka dżemu pomarańczowego

2 łyżki octu z wina ryżowego

kilka kropli oleju sezamowego

2 łyżki sosu sojowego

nieco ostrego sosu

2 łyżki świeżego, startego imbiru



Przygotowanie:

Silnie rozgrzej grill. W tym czasie wymieszaj skrzydełka z olejem, dopraw solą i pieprzem. Piecz na grillu po jednej stronie aż będą złociste i chrupkie. Przerzuć, piecz dalej, aż będę gotowe, czyli przez około 15 minut. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki aż powstanie gładki sos. Gdy skrzydełka się upieką, polej je sosem i wymieszaj albo podaj sos oddzielnie do zanurzania.



Michael Smith

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.