Skrzydełka kurczaka w glazurze balsamicznej

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Skrzydełka kurczaka w glazurze balsamicznej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

skrzydełka:

18 skrzydełek z kurczaka

1 szklanka octu balsamicznego (250 ml)

1 szklanka miodu (250 ml)

1 szklanka brązowego cukru (250 ml)

2 łyżki startego imbiru (30 ml)

2 ząbki czosnku, posiekane

sok i skórka starta z 1 limonki

sól i pieprz



przybranie:

skórka starta z 1 limonki



Przygotowanie:

Skrzydełka dzielimy na dwa kawałki rozcinając w stawie. Przekładamy do dużej, zamykanej plastikowej torby. W misce mieszamy pozostałe składniki. Połową marynaty zalewamy kurczaka w torbie, wyciskamy z niej powietrze i dokładnie zamykamy. Potrząsając rozprowadzamy równo sos. Wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Na dużej patelni na średnim ogniu obsmażamy skrzydełka przez 3 minuty, aż się zrumienią. Następnie pieczemy około 30 minut, przewracając, aby się nie spaliły. Zalewamy pozostałą marynatą, przestawiamy na kuchenkę, podgrzewamy, aż sos zgęstnieje i pokryje wszystkie skrzydełka. Podanie: skórką startą z cytryny posypujemy skrzydełka ułożone na talerzu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.