Mark  Bittman

Skrzydełka kurczaka po prowansalsku


Przepis z programu Minimalista (odc.54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Skrzydełka kurczaka po prowansalsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżeczka świeżego tymianku

oregano lub majeranku

1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu

½ łyżeczki posiekanej świeżej lawendy (dowolnie)

¼ szklanki grubo posiekanej natki pietruszki

oliwa z pierwszego tłoczenia

8 skrzydełek kurczaka

pokrojonych na 3 kawałki

najmniejsze kawałki odłożyć na wywar

8 listków laurowych

przekrojonych na pół

ósemki cytryny

 

 

Przygotowanie:


Rozpalić ogień w grillu, płomień powinien być średni, a ruszt w odległości ok. 15 cm od źródła ognia. Z jednej strony zostawić chłodniejsze miejsce. W małej misce wymieszać szczyptę soli i pieprzu z ziołami, dodać wystarczającą ilość oliwy, aby powstała pasta. Zrobić kieszonkę między skórą, a skrzydełkiem, włożyć w nią pół listka laurowego i porcję ziół z oliwą. Naciągnąć z powrotem skórę na mięso, oprószyć solą i pieprzem. Zacząć grillować skrzydełka w chłodnej części, kiedy wytopi się trochę tłuszczu, należy je obrócić. Jeśli tłuszcz zbytnio skwierczy, przenieść do jeszcze chłodniejszej części grilla. Kiedy skóra będzie wyglądała na upieczoną i większość tłuszczu się wytopi czyli po nie więcej niż 15 minutach, umieścić skrzydełka bezpośrednio nad płomieniem. Grillować, aż będą rumiane z obu stron, a mięso będzie zwarte i upieczone, ok. 5 - 10 minut. Podawać gorące, ciepłe lub w temperaturze pokojowej, z ósemkami cytryny (listki laurowe są niejadalne).

powrót

Podobne przepisy

Kokosowe curry ze sri lanki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia lankijska
Karkówka z grilla
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Stek z sosem czekoladowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Boczek z soczewicą
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.