Donna Dooher

Skrępowane kurczęta w sosie z madery


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Skrępowane kurczęta w sosie z madery
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Skrępowane kurczęta w sosie z Madery

3 kurczęta (po ok. 750 g każdy)

3 ćwiartki cytryny

1 pęczek tymianku

1 pęczek rozmarynu

1 pęczek szałwii

6 łyżek stołowych (90 ml) niesolonego, miękkiego masła

pestki z 1 owocu granatu



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Osuszyć kurczęta. Pod skórę na piersiach włożyć po liściu szałwii. Wnętrza ptaków obficie posolić. Do każdego włożyć ćwiartkę cytryny i sporą garść ziół. Związać każdego kurczaka sznurkiem. Posmarować 2 łyżkami masła. Schłodzić w lodówce 20 minut, by masło stężało. Rozgrzać duży rondel, ułożyć kurczęta piersiami ku górze, obsmażyć 2 minuty, a następnie wstawić z rondlem do piekarnika. Piec 40 minut, aż soki będą klarowne, a termometr do mięsa wbity w okolice stawu biodrowego wskazuje 80 stopni C. Po upieczeniu odstawić na 15 minut, by mięso odpoczęło. Usunąć sznurek. Układać po pół kurczęcia na podłożu z zieleniny, polać 2 – 4 łyżkami (30 – 60 ml) sosu z Madery i posypać pestkami granatu.





Sos z Madery

½ szklanki (125) Madery

1 szklanka (250 ml) kremówki

1 łyżka stołowa (15 ml) niesolonego masła

sól do smaku



Przygotowanie

Zebrać większość tłuszczu z soków z pieczenia. Wlać do nich wino i gotować na średnim ogniu, aż 2/3 płynu odparuje. Dodać kremówkę i zagotować. Zestawić z ognia i wymieszać z masłem. Doprawić solą i podawać do kurcząt.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.