Tomasz Jakubiak

Skorzonera smażona i zapiekana pod sosem holenderskim, podana z sałatka z roszponki i koziego polskiego sera pecorino


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 14276

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg skorzonery inaczej wężymorda

masło

białe wino

sok z cytryny

4 żółtka

sól / pieprz

dwie garści roszponki

wiórki z pecorino

kilka pomidorków cherry

2 podpłomyki

 

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę z solą i łyżką cukru. Skorzonerę obierz i jak najszybciej zagotuj w poprzednio ugotowanej wodzie. Gotuj około 5 min i odcedź. Masło rozpuść i sklaruj, odstaw w ciepłe miejsce, aby nie ostygło. W metalowej misce wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki żółtka, wino, sól i pieprz. Powstałą miksturę postaw na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i mieszając energicznie dodawaj do niej masło, a na końcu cytrynę. Skorzonerę ułóż w żaroodpornym pojemniku i zalej sosem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Zapieczoną skorzonerę podawaj na talerzu posypaną roszponką, serem i pomidorkami.

powrót

Podobne przepisy

Curry z polskimi warzywami i chlebkami naan
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Plastry bakłażana
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Oszukany pilaw
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Sałatka owocowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ser feta zapiekany z kiszonymi pomidorami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.