Tomasz Jakubiak

Skorzonera smażona i zapiekana pod sosem holenderskim, podana z sałatka z roszponki i koziego polskiego sera pecorino


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 14451

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg skorzonery inaczej wężymorda

masło

białe wino

sok z cytryny

4 żółtka

sól / pieprz

dwie garści roszponki

wiórki z pecorino

kilka pomidorków cherry

2 podpłomyki

 

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę z solą i łyżką cukru. Skorzonerę obierz i jak najszybciej zagotuj w poprzednio ugotowanej wodzie. Gotuj około 5 min i odcedź. Masło rozpuść i sklaruj, odstaw w ciepłe miejsce, aby nie ostygło. W metalowej misce wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki żółtka, wino, sól i pieprz. Powstałą miksturę postaw na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i mieszając energicznie dodawaj do niej masło, a na końcu cytrynę. Skorzonerę ułóż w żaroodpornym pojemniku i zalej sosem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Zapieczoną skorzonerę podawaj na talerzu posypaną roszponką, serem i pomidorkami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.