Agnieszka Kręglicka

Skordalia z ziemniaków lub z migdałów


Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Skordalia z ziemniaków lub z migdałów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 ugotowanych dużych ziemniaków

lub 100 g migdałów bez skórki i 3 kromki czerstwej bułki bez skórki

1/2 szklanki oliwy extra vergine

3-4 ząbki czosnku

sok z cytryny

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Bazą sosu mogą być ziemniaki lub migdały i czerstwa bułka. Ciepłe ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej, jeśli ziemniaki były ugotowane w mundurkach i obrane, póki są gorące). Zmiksować dokładnie migdały i dodać bułkę.
Razem z czosnkiem wrzucić bazę do malaksera i miksować wlewając powoli oliwę. By masa była bardziej puszysta dolać trochę ciepłej wody. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Twarożek z suszonymi owocami na słodko
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos maślany beurre blanc
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z marchewki z czarnuszką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.