Anne Burrell

Skalnik prążkowany z warzywami


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

Skalnik prążkowany z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 pęczek szparagów bez zdrewniałych dolnych części

2 szklanki groszku cukrowego

obranego i bez włókien

1 szklanka łuskanego bobu

oliwa extra vergine

3 ząbki czosnku

1 szklanka smardzów

oczyszczonych i przeciętych wzdłuż na połówki

½ szklanki bulionu drobiowego albo warzywnego

4 filety ze skalnika prążkowanego ze skórą

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj duży garnek osolonej wody. W tym czasie napełnij miskę zimną wodą, dodaj lód i porządnie ją posól. Włóż szparagi do wrzątku i gotuj, aż woda ponownie zawrze. Wyjmij szparagi z garnka i włóż do miski z lodowatą wodą. Kiedy ostygną, odłóż je na bok. To samo zrób z groszkiem i bobem. Możesz użyć tego samego garnka z wodą i tej samej wody w misce, ale koniecznie gotuj bób na końcu, bo zawiera dużo żelaza i zabarwia wodę na czarno. Obierz ostudzone ziarna bobu ze skórek.
Wlej oliwę na dużą patelnię. Rozbij dłonią ząbki czosnku, włóż na patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu. Kiedy czosnek się zrumieni i zacznie mocno pachnieć, zdejmij go z patelni i wyrzuć. Dodaj grzyby i bulion, posól i duś przez 1 minutę. Dodaj przygotowane warzywa, posól i smaż, aż wszystkie składniki będą gorące, a bulion prawie odparuje. Podawaj warzywa od razu albo później, w temperaturze pokojowej. Wyjmij rybę z lodówki na 10-15 minut przed smażeniem. Osusz skórę, pokrój filety na porcje i dopraw z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu. Posmaruj oliwą dno mniejszej patelni OD DOŁU. Ostrożnie ułóż kawałki skalnika na dużej patelni skórą w dół i dociśnij mniejszą patelnią, żeby się nie zwijały. Po 2 minutach zdejmij mniejszą patelnię, żeby woda odparowała, a skórka przysmażyła się na chrupiąco. Mięso ryby musi zbieleć i zmatowieć do 2/3 grubości przy smażeniu od strony skórki, a reszta po odwróceniu. Zwykle trwa to w sumie 7-8 minut.

powrót

Podobne przepisy

Ryba po grecku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorada bellavista
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sardynki z szarmulą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.