Delia  Smith

Singapurski smażony makaron


Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Singapurski smażony makaron
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 czubata łyżka stołowa suszonych krewetek

6 chińskich

suszonych grzybów

10 dag makaronu ryżowego

3 łyżki stołowe oleju arachidowego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka świeżego imbiru

1 średnia cebula

2 plasterki boczku

5 dag ugotowanego kurczaka

1 łyżka deserowa ostrego proszku curry

5 dag świeżych krewetek

2 łyżki stołowe wody

w której moczyły się grzyby

1 ½ łyżki stołowej sosu sojowego

2 łyżki stołowe wytrawnej sherry

4 dymki

 

 

Przygotowanie:


Krewetki i grzyby zalewamy na pół godziny wrzątkiem. Makaron moczymy przez kwadrans w ciepłej wodzie. Rozgrzewamy w woku olej, podsmażamy posiekany czosnek i utarty imbir, dodajemy posiekaną cebulę, osączone i pokrojone grzyby, krewetki oraz drobniutko pokrojony boczek. Mieszamy i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Wrzucamy drobno pokrojonego kurczaka, krewetki i sproszkowane curry, dodajemy osączony makaron i wlewamy wymieszane płyny. Na koniec dodajemy drobno posiekane dymki i mieszamy wszystko razem.

powrót

Podobne przepisy

Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ostrygi Ivana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.