Siekany śledź w aromacie gryki pod kołderką z bryndzy

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

Siekany śledź w aromacie gryki pod kołderką z bryndzy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filet z śledzia solonego - 90 g

bryndza - 30 g

musztarda saperska - 20 g

pieczona papryka - 15 g

mleko - 100 ml

olej lniany - 50 ml

miód gryczany - 50 ml

ocet winny - 15 ml

swojska szynka - 1 plaster

3 źdźbła szczypiorku

sól

pieprz

cukier

 

 

Przygotowanie:


Filet ze śledzia zamoczyć w mleku na ok. 1 godzinę, aby wytrącić sól. Następnie zblendować pieczoną paprykę i wymieszać z bryndzą oraz posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Śledzia wyjąć z mleka i odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie posiekać go w kostkę i wymieszać z odrobiną miodu gryczanego i musztardy. Pozostałą ilość miodu i musztardy wymieszać z olejem lnianym oraz octem winnym tak, aby powstał jednolity sos. W rozgrzanym do temperatury 200 stopni C piekarniku wypiec chips z szynki. Ausztacher wyłożyć cienkim zblanszowanym plastrem marchewki. Spód wyłożyć siekanym śledziem i przykryć bryndzą z papryką. Wyjąć ausztacher, a wierzch dania nakryć kółkiem zblanszowanej pory. Całość udekorować kosteczką z buraka i chrupiącym chipsem z szynki. Sosem polać wedle uznania. Danie to łączy bardzo polskie smaki i składniki w nowoczesny sposób.

powrót

Podobne przepisy

Ryba rashad
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jesiotr w borowikach
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ryba z szybkim sosem tatarskim z limonką i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Gołąbki z rybą i pęczakiem w sosie kurkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Gołąbki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.