Janella  Purcell

Shu mai


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Shu mai
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 suszonych grzybów shitake

6 pokrojonych wodnych kasztanów

3 łyżki kiełków bambusa

3 dymki

200 g mielonej wieprzowiny

1 ½ łyżeczki soli

łyżka jasnego sosu sojowego

łyżka chińskiego wina albo wytrawnej sherry

łyżeczka oleju sezamowego

białko

125 g ciasta do pierożków

łyżeczka kolendry

 

 

Przygotowanie:


Moczyć grzyby w gorącej wodzie przez 20 minut. Odrzucić trzonki. Pokroić kapelusze. Połączyć posiekane składniki z mięsem, solą, winem, olejem sezamowym i białkiem. Nakładać czubatą łyżeczkę farszu na kawałki ciasta do pierożków. Zebrać brzegi ciasta i ścisnąć nadając kształt otwartych sakiewek. W każdą sakiewkę wcisnąć krewetkę. Natłuścić parownik. Ułożyć w nim sakiewki. Przykryć i parować przez 20 minut. Podawać z sosem sojowym.

powrót

Podobne przepisy

Ravioli z karczochami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pierożki z ciasta filo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pielmieni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Tortellini z borowikami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.