Anne Burrell

Sformati di parmigiano


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 18)
trudność: łatwe
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sformati di parmigiano
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

olej w spreju

2 szklanki śmietany kremówki

4 jajka

1 szklanka tartego parmezanu

sól

szczypta pieprzu kajeńskiego

słoiczek marynowanej pieczonej papryki pokrojonej w paseczki

2 szklanki rukoli

oliwa extra vergine

3-4 łyżki octu sherry

2 łyżki posiekanego szczypiorku

8 kokilek albo jednorazowych aluminiowych foremek po 200 ml

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 160oC. Spryskaj kokilki albo foremki olejem w spreju. Wlej do miski kremówkę, dodaj jajka oraz parmezan i wymieszaj trzepaczką. Dopraw solą i pieprzem kajeńskim. Rozdziel mieszaninę między kokilki/foremki. Ustaw je w brytfance i zalej wrzątkiem do połowy wysokości kokilek/foremek. Przykryj folią aluminiową i zapiekaj 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i rozstaw na metalowej kratce. Przed podaniem odgrzej porcje przez 10 minut w piekarniku. W tym czasie wymieszaj paprykę z migdałami, zieleniną, odrobiną oliwy oraz octu i oprósz solą. Rozłóż porcje sałatki na talerzach. Wysuń sformati z kokilek/foremek i ułóż na talerzach obok sałatki. Skrop je oliwą przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.