Annabel  Langbein

Sezamowy lawasz


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Sezamowy lawasz
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka pszennej mąki

⅓ szklanki mąki z pełnego przemiału

2 łyżki czarnych i białych ziaren sezamu lub 4 łyżki jednego rodzaju

1 łyżka drobno posiekanego

świeżego oregano albo 1 łyżeczka suszonego

1 łyżeczka soli

¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka oleju sezamowego

½ szklanki wody

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 165°C. Wyłóż blachę pergaminem. W misce wymieszaj oba gatunki mąki, ziarna sezamu, oregano i sól. W dzbanku wymieszaj olej i oliwę oraz wodę, wlej do suchych składników. Wymieszaj, aby postało lepkie, elastyczne ciasto. Podziel na 4 części, rozwałkuj je jak najcieniej na oprószonej mąką desce. Z każdego kawałka powinien wyjść prostokąt 34 x 16 cm. Pokrój go w paski 4 x 17 cm i wałkuj, aż będą bardzo cienkie. Przełóż na blachę, posmaruj oliwą, posyp solą. Piecz aż będą jasnozłociste – przez 15-18 min. Wystudź, przechowuj w szczelnym pojemniku.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.