Sezamowy lawasz

Sezamowy lawasz
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 1 szklanka pszennej mąki
  • ⅓ szklanki mąki z pełnego przemiału
  • 2 łyżki czarnych i białych ziaren sezamu lub 4 łyżki jednego rodzaju
  • 1 łyżka drobno posiekanego
  • świeżego oregano albo 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ½ szklanki wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 165°C. Wyłóż blachę pergaminem. W misce wymieszaj oba gatunki mąki, ziarna sezamu, oregano i sól. W dzbanku wymieszaj olej i oliwę oraz wodę, wlej do suchych składników. Wymieszaj, aby postało lepkie, elastyczne ciasto. Podziel na 4 części, rozwałkuj je jak najcieniej na oprószonej mąką desce. Z każdego kawałka powinien wyjść prostokąt 34 x 16 cm. Pokrój go w paski 4 x 17 cm i wałkuj, aż będą bardzo cienkie. Przełóż na blachę, posmaruj oliwą, posyp solą. Piecz aż będą jasnozłociste – przez 15-18 min. Wystudź, przechowuj w szczelnym pojemniku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA