Serowy omlet z pikantną salsą żurawinową

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Serowy omlet z pikantną salsą żurawinową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

4 jajka

150 ml mleka

50 g sera gruyere

50 g żółtego sera (np. Gouda)

sól, pieprz

kawałek masła do smażenia



salsa żurawinowa:

100 g świeżej lub suszonej żurawiny

pół czerwonej cebuli

1 mała papryczka chilli

1 mała limonka

1 łyżka miodu

szczypta mielonego kminku

odrobina świeżo posiekanej kolendry

sól



Przygotowanie:

Świeżą żurawinę dokładnie opłucz, przebierz i osusz, a następnie posiekaj drobno. Jeśli użyjesz suszonej żurawiny wystarczy ją posiekać. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Papryczkę chilli przetnij wzdłuż, pozbaw nasion, a następnie posiekaj drobno. Limonkę wyparz, skórkę zetrzyj, a sok wyciśnij. Wymieszaj wszystko – żurawinę, cebulę, chilli, skórkę oraz sok z limonki. Dodaj łyżkę miodu, szczyptę kminku oraz odrobinę soli. Wymieszaj jeszcze raz dokładnie.

Sery zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jajka wbij do miski, dodaj mleko, sól, szczyptę pieprzu i wymieszaj trzepaczką. Na patelni rozpuść masło, wlej jajeczną masę, a na wierzch posyp starte sery. Delikatnie potrząsając patelnią usmaż omlet. Złóż go w pół i delikatnie zdejmij na talerz. Gotowy omlet polej salsą, posyp świeżo posiekaną kolendrą.



przepis nadesłała Paulina Wnuk

www.frommovietothekitchen.pl

powrót

Podobne przepisy

Galaretki w polskich smakach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Granola
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Kanapka z łososiem, jajkiem i marynowaną cebulą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Karczochy z parmezanem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapka z bakłażanem i jajkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.