Marieta  Marecka

Serowy domek


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

Serowy domek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g zmielonego twarogu

200 g miękkiego masła

4 żółtka

1 szklanka cukru pudru

ok. 4 łyżek kakao

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 słoik kwaskowego dżemu, np. z porzeczek

5 opakowań herbatników

Polewa:

100 ml śmietanki kremówki

150 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Ucieramy żółtka z masłem i cukrem za pomocą robota, później stopniowo dodajemy ser.
Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej esencję.
Połowę herbatników układamy na foli, kładziemy na nich połowę masy, a następnie drugą warstwę herbatników. Drugą połowę masy mieszamy z kakao i kładziemy na drugą warstwę herbatników.
Pośrodku układamy pasek z powideł. Całość zakrywamy na kształt trójkątnej chatki.
Śmietankę podgrzewamy i do gorącej, ale nie wrzącej, dodajemy połamaną czekoladę. Ściągamy z gazu i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Przestudzoną masą polewamy domek, wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

powrót

Podobne przepisy

Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Budyń z malinami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.