Delia  Smith

Serowo-cebulowy chleb ziemniaczany


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Serowo-cebulowy chleb ziemniaczany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 dag mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia (self-rising flour)

15 dag ziemniaków

kozi serek

szczypiorek

tymianek

1 lekko ubite jajko

2 łyżki mleka

1 czubata łyżeczka musztardy

 

 

Przygotowanie:


Do miski przesiewamy mąkę. Podczas przesiewania dodajemy szczyptę pieprzu kajeńskiego i łyżeczkę soli. Dodajemy surowego, startego na tarce ziemniaka. Mieszamy szerokim nożem-łopatką. Dodajemy garść drobno posiekanego szczypiorku i łyżeczkę listków tymianku, oraz 2/3 pokrojonego w kostkę koziego serka. Dodajemy jajko, mleko i musztardę. Mieszamy składniki najpierw nożem, a potem ręką. Lekko wyrabiamy. Przekładamy je na wysmarowaną olejem blachę do pieczenia. Na wierzchu układamy resztę koziego sera i kilka gałązek tymianku. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do stu dziewięćdziesięciu.

powrót

Podobne przepisy

Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Bakaliowe bułeczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.