Delia  Smith

Serowo-cebulowy chleb ziemniaczany


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Serowo-cebulowy chleb ziemniaczany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 dag mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia (self-rising flour)

15 dag ziemniaków

kozi serek

szczypiorek

tymianek

1 lekko ubite jajko

2 łyżki mleka

1 czubata łyżeczka musztardy

 

 

Przygotowanie:


Do miski przesiewamy mąkę. Podczas przesiewania dodajemy szczyptę pieprzu kajeńskiego i łyżeczkę soli. Dodajemy surowego, startego na tarce ziemniaka. Mieszamy szerokim nożem-łopatką. Dodajemy garść drobno posiekanego szczypiorku i łyżeczkę listków tymianku, oraz 2/3 pokrojonego w kostkę koziego serka. Dodajemy jajko, mleko i musztardę. Mieszamy składniki najpierw nożem, a potem ręką. Lekko wyrabiamy. Przekładamy je na wysmarowaną olejem blachę do pieczenia. Na wierzchu układamy resztę koziego sera i kilka gałązek tymianku. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do stu dziewięćdziesięciu.

powrót

Podobne przepisy

Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Briosza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.