Donna Dooher

Serowe ravioli z sosem paprykowym


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Serowe ravioli z sosem paprykowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




SEROWE RAVIOLI

2 szklanki (500 ml) mąki

2 łyżeczki (10 ml) gruboziarnistej soli

3 jajka

1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek

1 łyżeczka (5 ml) niesolonego masła

1 łyżka stołowa (15 ml) drobno posiekanej cebuli

1 szklanka (250 ml) sera Taleggio

1 szklanka (250 ml) sera ricotta

2 łyżki stołowe (30 ml) tartego parmezanu

gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie

Przesiać mąkę i sól, uformować kopczyk i zrobić wgłębienie. Wbić jajka, wlać oliwę i mieszać widelcem, aż powoli łącząc płyny się z mąką. Wyrabiać rękami 10 min., aż powstanie gładkie, elastyczne i nielepiące się ciasto. Włożyć do posmarowanej oliwą miski, przykryć folią i zostawić na 30 min. w pokojowej temperaturze. Na małej patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę, aż zmięknie.

Zestawić z ognia, dodać sery, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Cienko rozwałkować na długi pas ¼ ciasta, przyciąć brzegi, na połowie ułożyć w równych, 5-cio centymetrowych odstępach, po 1 łyżce stołowej (7 ml) nadzienia. Posmarować wodą wolne fragmenty ciasta pomiędzy farszem. Złożyć ciasto na pół, przykrywając farsz. Mocno docisnąć pomiędzy poszczególnymi porcjami. Pociąć na kwadraty z nadzieniem pośrodku każdego z nich. Przykrywać przed ugotowaniem. Powtarzać do wyczerpania farszu. Pozostałe ciasto można zawinąć w folię i przechowywać w lodówce 3 dni, albo w zamrażalniku 1 miesiąc. W dużym garnku zagotować soloną wodę, wrzucić ravioli i gotować 2 min. Odcedzić, polać gorącym sosem paprykowym, posypać natką.





SOS PAPRYKOWY

6 czerwonych papryk

2 łyżeczki (10 ml) oliwy z oliwek

2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła

1 posiekany ząbek czosnku

6 filetów z sardeli

1 ½ łyżeczki (7 ml) gruboziarnistej soli

2 łyżeczki (10 ml) soku z cytryny

2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanej natki





Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Ułożyć papryki na blasze i piec 25 min., a następnie przełożyć do dużej miski i szczelnie przykryć folią. Obrać ze skóry, oczyścić z pestek. Na małej patelni rozgrzać masło oraz oliwę i przez 15 sekund podsmażać czosnek. Dodać filety z sardeli, zmniejszyć ogień, dusić 1 min. Zmiksować paprykę, sardele, sok z cytryny i sól na gładkie puree. Podgrzać w rondelku.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Makaron z pomidorami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Farfalle z sosem serowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem bakaliowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.