Serowe popovery

Przepis z programu Martha piecze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Serowe popovery
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 miarki mąki

1/2 łyżki plus 1 łyżeczka gruboziarnistej soli.

2 miarki mleka

4 duże jajka

tłuszcz w sprayu

140 gramów świeżo startego sera Gruyere

 

 

Przygotowanie:


Wstawić formę na 6 popoverów w piekarniku i rozgrzać go do 180 stopni C. Przesiać mąkę z solą na papier do pieczenia, odstawić. W małym rondelku zagotować mleko na średnim ogniu. Wbić jajka do miksera. Stopniowo wlać gorące mleko do jajek ciągle mieszając. Powoli dodać mąkę i wymieszać.
Wyjąć gorącą formę na popovery z piekarnika. Spryskać wszystkie foremki tłuszczem w sprayu. Postawić formę na blasze. Napełnić wszystkie foremki ciastem aż po brzegi. Posypać tartym serem.
Piec przez 15 minut. Obrócić formę o 180 stopni. Piec aż popovery zyskają złoto-brązowy kolor, przez 35 minut lub więcej. Wyjąć popovery z form i podawać natychmiast. Można je upiec 2 godziny przed podaniem. Wystudzić popovery w formie i podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni tuż przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Placki cytrusowe
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieczone ziemniaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dynia smażona w cieście
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z dyni
Beszamelowe krokiety z szynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.