Marieta  Marecka

Serowe krakersy paprykowe z dipem z bakłażana


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Serowe krakersy paprykowe z dipem z bakłażana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżka cukru

1 płaska łyżka soli

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

75 g masła

½ szklanki zimnej wody

120 g startego parmezanu

ostra lub słodka papryka

dip bakłażanowy:

1 duży bakłażan

2 ząbki czosnku + 1 do zmiksowania

2 łyżeczki sezamu

Sól

pieprz

2 łyżki natki pietruszki

100 g twarogu

oliwa

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak się da, posypujemy papryką i wałkujemy jeszcze raz, żeby papryka lepiej się wkleiła do ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Nożem do pizzy, radełkiem lub ostrym nożem kroimy romby, trójkąty lub kwadraty. Układamy na blasze i pieczemy ok. 5-7 minut, aż się zezłocą, ale niezbyt mocno, bo będą gorzkie w smaku.
Podajemy z dipem z pieczonego bakłażana.
Bakłażana przekrawamy na pół, robimy nacięcia, w które wbijamy pokrojono cieniej 2 ząbki czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Za pomocą łyżki wydrążamy środek, przekładamy do malaksera, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony twaróg, sezam, poszatkowaną nać pietruszki i 2 łyżki oliwy. Miksujemy i w razie potrzeby dolewamy oliwę. Podajemy schłodzony.

powrót

Podobne przepisy

Groszek po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Oscypek z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jajka w kokilkach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Racuchy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mini tatin z porami i boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.