Tomasz Jakubiak

Serowe fondue z diabelsko ostrą salsą i chrupiącą ciabattą


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 2907

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1/2 kiełbaski chorizo

2 ząbki czosnku

pomidor

zielona papryka

cebula

szklanka jasnego piwa

2 łyżki masła

100 g żółtego łagodnego sera np.Gouda

200 g żółtego sera długodojrzewającego np. Bursztyn

łyżka suszonego oregano

łyżka wędzonej papryki

łyżka czosnku granulowanego

diabelska salsa:

4 zielone papryczki chili

pomidor malinowy

sok z limonki

garść świeżej kolendry

sól

chrupiąca ciabatta:

2 ciabatty

2 suszone pomidory

ząbek czosnku

szczypta słodkiej papryki

szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

Kiełbasę, czosnek, pomidora, cebulę i paprykę pokrój w małą kostkę. W płytkim garnku podsmaż najpierw kiełbasę, potem warzywa. Podsmażone składniki wyjmij. Do garnka wlej szklankę piwa, zmniejsz gaz i dodaj masło. Poczekaj, aż składniki się połączą i dodaj starte sery. Mieszaj cały czas, aż sery się rozpuszczą. Fondue dopraw suszonym oregano, papryką i czosnkiem. Na wierzch dodaj podsmażone warzywa i chorizo.
Przygotuj salsę. Papryczki i pomidora pokrój w drobną kostkę. Dodaj posiekaną kolendrę. Całość dopraw sokiem z limonki i szczyptą soli.
Przygotuj chrupiące ciabatty. Bułki przekrój na pół. Każdą połówkę posmaruj suszonym pomidorem i czosnkiem. Oprósz słodką papryką i solą morską. Pieczywo pokrój na grubsze paski i ugrilluj. Fondue serwuj z diabelsko ostrą salsą i chrupiącym pieczywem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Brukselka
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotleciki z kaszy gryczanej
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Jajka po piemoncku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tosty cynamonowe
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.