Delia  Smith

Sernik z sera roquefort na ciepło


Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sernik z sera roquefort na ciepło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Spód

10 dag rozdrobnionego, białego pieczywa

5 dag tartego sera Pecorino

trochę roztopionego masła



Nadzienie

3 jajka

20 dag twarogu

10 dag serka homogenizowanego fromage frais

15 dag sera Roquefort

1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku

sól, pieprz

dymka do ozdoby



Przygotowanie

Mieszamy rozdrobnione pieczywo z serem i masłem, ugniatamy na dnie tortownicy i zapiekamy 10-15 minut w 190 stopniach Celsjusza. W tym czasie ubijamy na gładko jajka twaróg, dodajemy serek homogenizowany i Roquefort, oraz szczypiorek. Próbujemy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy. Wylewamy masę na podpieczony spód, posypujemy drobno posiekaną dymką i pieczemy 35-40 minut w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Podajemy z gruszką i sosem vinaigrette z octu balsamicznego.(patrz: odzielny przepis)



© Delia Smith

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.