Sernik z Ricottą

Przepis z programu Martha piecze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Sernik z Ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

1 kilogram odsączonej ricotty

1 łyżeczka skórki pomarańczowej

1 miarka cukru

1/3 miarki mąki

6 jajek

1 łyżeczka esencji waniliowej

¼ łyżeczki soli



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Wstawiamy blachę na środkowy poziom piekarnika. Smarujemy masłem i posypujemy mąką 20-centymetrową formę. Strzepujemy nadmiar mąki. Stawiamy formę na papierze do pieczenia. Do średniej miski przesiewamy cukier i mąkę. Do dużej miski wkładamy ricottę, skórkę pomarańczową i mieszamy na gładką masę. Wsypujemy cukier i mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Pojedynczo wbijamy jajka. Mieszamy. Dodajemy esencję waniliową i sól. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku przez 55-60 minut, aż ciasto zyska złocisty odcień. Środek ciasta powinien być twardy. Sprawdzamy nożem czy ciasto się upiekło. Studzimy sernik. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny.



© Martha Stewart

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.