Anna Olson

Sernik z owocowym wirem z mango


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.36)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sernik z owocowym wirem z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód

1 1/3 szklanki mąki uniwersalnej

1 1/3 pokruszonych pełnoziarnistych herbatników typu Digestive

1 1/3 szklanki nie słodzonych wiórków kokosowych

3 łyżki cukru

2 łyżeczki startej skórki z limonki

240g masła, stopionego



Nadzienie owocowe

2 łyżki masła

1 świeże mango, obrane i pokrojone w plasterki

¼ szklanki cukru

1 łyżeczka skórki z limonki

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej



Nadzienie serowe

½ kg mielonego pełnotłustego twarogu o temperaturze pokojowej

¾ szklanki cukru

1½ łyżki mąki uniwersalnej

1/8 łyżeczki soli

½ szklanki puree z mango (świeżego albo z puszki)

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka soku z limonki

1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 jajka



Wir z mango

½ szklanki puree z mango (świeżego albo z puszki)

3 łyżki cukru

1 żółtko



Przygotowac spód

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Zmieszać mąkę, pokruszone herbatniki i wiórki kokosowe z mąką i startą skórką z limonki. Dodać stopione masło i wymieszać składniki na jednolitą grudkowatą masę. Przełożyć ciasto do nienatłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm i docisnąć je do dna i ścianek. Piec 8 –10 min

aż krawędzie lekko zbrązowieją i odstawić do ostygnięcia. Owinąć tortownicę folią aluminiową

i wstawić do większej formy o wysokich, 5-centymetrowych brzegach. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150ºC.



Przygotować nadzienie owocowe

Stopić masło na patelni, na średnim ogniu. Dodać mango, cukier, skórkę i sok z limonki, imbir i gałkę muszkatołową. Podsmażać przez 5 – 6 min, aż owce zmiękną, a płyn odparuje. Ostudzić nadzienie przez 10 min i rozłożyć na upieczonym spodzie.



Nadzienie serowe

Zmieszać w malakserze lub utrzeć mikserem twaróg, aż będzie gładki i puszysty, często zdejmując ser ze ścianek naczynia. Dodać cukier, mąkę i sól. Mieszać zdejmując masę ze ścianek. Dodać puree z mango, kwaśną śmietanę, sok z limonki i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Stale mieszając dodawać po jednym jajku. Gładkie nadzienie wylać na przygotowany spód.



Przygotowac wir z mango

Zmieszać puree z mango, cukier i żółtko. Polać mieszaniną przygotowane ciasto i czubkiem noża delikatnie wymieszać z serową masą, tworząc nieregularny wzór na powierzchni nadzienia. Wlać wrzątek do połowy wysokości zewnętrznej, dużej formy i piec przez 1,5 – 2 godz. Po upływie połowy czasu pieczenia uchylić drzwiczki piekarnika na 10 min, następnie zamknąć. Gdy ciasto się dopiecze wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Schłodzić ciasto w lodówce przez noc nie wyjmując go z tortownicy. Przed podaniem okroić nożem brzegi ciasta, żeby łatwo odeszły od formy, otworzyć tortownicę i przełożyć sernik na talerz lub paterę.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto banoffee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.