Sernik z jeżynami i białą czekoladą

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Sernik z jeżynami i białą czekoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

coulis:

200 g jeżyn

100 g drobnego cukru

sok z cytryny

1 łyżka wody



ciasto:

300 g białej czekolady

100 g niesolonego masła

250 g herbatników pełnoziarnistych

250 g mascarpone

50 g cukru pudru

300 ml crème fraiche

masło do posmarowania formy



Przygotowanie:

Zrobić coulis: jeżyny wrzucić do rondla, dodać cukier, sok wyciśnięty z pół cytryny i wodę, zamieszać, podgrzewać ok. 10-15 minut na bardzo małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok i rozpadną się na miazgę. Mieszać od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, zmiksować ręcznym blenderem, wylać na sito i przetrzeć. Odstawić do wystygnięcia. Do szklanej miski wsypać połamaną na kawałki czekoladę i stopić na parze (postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno miski nie dotykało wody). Zdjąć z ognia, zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Włożyć do rondla pokrojone w kostkę, miękkie masło, stopić i odstawić, by ostygło. Herbatniki wrzucić do torby foliowej, pokruszyć wałkiem na drobne okruszki i wsypać do miski. Wlać masło i dobrze wymieszać. Okrągłą foremkę z luźnym dnem posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia (zwrócić uwagę, by włożyć dno wklęsłą stroną do dołu). Wsypać masę z herbatników i mocno ugnieść łyżką lub spodem szklanki. Wstawić na godzinę do lodówki, by spód się zestalił. Wrzucić do miski osączony z serwatki mascarpone, wsypać przesiany cukier puder i krótko zmiksować na niskich obrotach. Dodać crème fraiche i znów krótko zmiksować, wlać czekoladę i delikatnie zmiksować wszystko razem. Wyłożyć masę na spód z herbatników, wygładzić wierzch i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Szerokim nożem, ogrzanym we wrzątku i wytartym do sucha, przesunąć wokół brzegów formy, ostrożnie wypchnąć dno do góry i zsunąć boki. Przesunąć nożem między spodem ciasta i papierem. Przytrzymując papier, delikatnie zsunąć sernik na paterę. Obficie skropić wierzch sernika coulis jeżynowym i czubkiem noża zrobić esy-floresy. Resztę sosu wlać do dzbanuszka i podać z sernikiem.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Domowe krakersy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.