Sernik z dynią i imbirem

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

Sernik z dynią i imbirem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Pasta z dyni:

300 g dyni, obranej i pokrojonej na kawałki

25 g masła

2 łyżki cukru drobnego

3 łyżki syropu odcedzonego z imbiru w syropie

 

Spód:

10 herbatników imbirowych

50 g roztopionego masła

 

Masa serowa:

200 ml śmietany 30-36%

200 g serka śmietankowego

100 g jogurtu typu greckiego

3 kawałki imbiru w syropie, drobno pokrojone

 

dodatkowo nieco imbiru w syropie do przybrania

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Ułóż kawałki dyni na blasze do pieczenia, posmaruj masłem, obsyp cukrem i polej syropem. Piecz 30-35 minut, aż dynia zmięknie.

W tym czasie w malakserze rozkrusz herbatniki do konsystencji bułki tartej, dodaj roztopione masło i wymieszaj.

Wyłóż talerz papierem do pieczenia, umieść na nim cztery pierścienie. Do każdego wsyp rozkruszone herbatniki i dobrze ugnieć.

Upieczoną dynię wraz z powstałym sosem umieść w malakserze i starannie zmiksuj na gładka masę. Dosłodź, jeśli trzeba.

W misce ubij śmietanę. Dodaj serek i jogurt i wymieszaj. Dodaj imbir i ponownie wymieszaj. Pastę z dyni wmieszaj zgrubnie do masy serowej. Wypełnij powstałą mieszaniną pierścienie, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki, aby masa stężała.

Wyjmij z pierścieni, przybierz imbirem w syropie.

powrót

Podobne przepisy

Sernik limonkowo-ananasowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Serniki
Napoleonki po włosku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Ciepłe babeczki biszkoptowe nadziewane kremem cytrynowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Baklawa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.