Janella  Purcell

Sernik z czekoladą i tofu


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Sernik z czekoladą i tofu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Baza:

filiżanka mąki ryżowej

filiżanka migdałów albo orzechów laskowych

2 łyżeczki cynamonu

łyżeczka imbiru

łyżka syropu klonowego albo z agawy

1/3 filiżanki oleju słonecznikowego albo tłuszczu omega

łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli



Nadzienie:

450 g gorzkiej czekolady bez dodatku nabiału

180 g kremowego tofu

filiżanka espresso albo 30 ml mocnej kawy

łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ albo 1/3 filiżanki cukru palmowego



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Natłuścić formę o średnicy 20 cm. Wsypać suche składniki bazy do robota kuchennego. Rozdrobnić. Dodać płynne składniki. Miksować, aż powstanie kula z ciasta. Wykleić formę. Piec przez 15 minut. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksować tofu. Dodać je do schłodzonej czekolady. Wylać na ciasto i piec przez 20 minut w temperaturze 160°C. Ostudzić przed wyjęciem z formy. Podawać z owocami jagodowymi.



Opracowano na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek 2”.





powrót

Podobne przepisy

Ciastka moelleux au chocolat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik sezamowy na kruchym spodzie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Profiterolki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Orzechowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.