Janella  Purcell

Sernik z czekoladą i tofu


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Sernik z czekoladą i tofu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Baza:

filiżanka mąki ryżowej

filiżanka migdałów albo orzechów laskowych

2 łyżeczki cynamonu

łyżeczka imbiru

łyżka syropu klonowego albo z agawy

1/3 filiżanki oleju słonecznikowego albo tłuszczu omega

łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli



Nadzienie:

450 g gorzkiej czekolady bez dodatku nabiału

180 g kremowego tofu

filiżanka espresso albo 30 ml mocnej kawy

łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ albo 1/3 filiżanki cukru palmowego



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Natłuścić formę o średnicy 20 cm. Wsypać suche składniki bazy do robota kuchennego. Rozdrobnić. Dodać płynne składniki. Miksować, aż powstanie kula z ciasta. Wykleić formę. Piec przez 15 minut. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksować tofu. Dodać je do schłodzonej czekolady. Wylać na ciasto i piec przez 20 minut w temperaturze 160°C. Ostudzić przed wyjęciem z formy. Podawać z owocami jagodowymi.



Opracowano na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek 2”.





powrót

Podobne przepisy

Pudding z syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Torcik makowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcienek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.