Anna Olson

Sernik nowojorski


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Sernik nowojorski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 16 porcji



Spód

120 g masła o temperaturze pokojowej

¼ szklanki brązowego cukru

1 jajko

1 ¼ szklanki mąki



Nadzienie

1 kg serka śmietankowego o temperaturze pokojowej

1 ¼ szklanki cukru

¼ szklanki mąki

3 jajka

1 łyżka ekstraktu wanilii

½ szklanki crème fraiche



Polewa

1 ½ szklanki crème fraiche

¼ szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu wanilii



Owoce jagodowe do dekoracji



Przygotowanie spodu

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować. Dodać mąkę i miksować aż składniki się połączą. Podzielić masę na dwie części. Połowę owinąć folią i odłożyć do lodówki, drugą połową cienko wylepić dno tortownicy o średnicy 25 cm. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Na upieczony spód wyłożyć cienką warstwą drugą połowę ciasta.



Przygotowanie nadzienia

Podwyższyć temperaturę piekarnika do 230°C. Rozetrzeć serek mikserem lub w malakserze. Cały czas ucierając, stopniowo dodać cukier. Wmieszać mąkę. Po kolei dodać jajka, za każdym razem dobrze miksując. Wmieszać ekstrakt wanilii i crème fraiche. Podczas ucierania regularnie zgarniać masę ze ścianek miski. Wyłożyć masę na spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze 30 minut.



Przygotowanie polewy

Wymieszać składniki trzepaczką na gładką masę, wyłożyć na gorący sernik i delikatnie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć sernik z piekarnika i odstawić na 30 minut. Obkroić nożem wokół boków formy i odstawić sernik, by ostygł do temperatury pokojowej. Chłodzić przez całą noc w lodówce. Przed podaniem zdjąć brzegi tortownicy i pokroić sernik na porcje gorącym, suchym nożem. Rozłożyć na talerzyki, udekorować owocami i podawać.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml






© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort galicyjski
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cantucci
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.