Marieta  Marecka

Sernik nowojorski z malinami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

Sernik nowojorski z malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

Wierzch:

300 g malin

100 g cukru

2 łyżki żelatyny

 

Spód:

150 g ciastek typu markizy (najlepiej z kakaowym nadzieniem)

75 g masła

 

Masa serowa:

900 g gładkiego twarogu śmietankowego

250 g cukru drobnego

200 ml śmietany

4 jaja M

2 żółtka

3 czubate łyżki mąki pszennej

2 łyżeczki pasty z wanilii

skórka z cytryny

1 łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Do malaksera wrzucamy masło i pokruszone ciastka. Miksujemy na gruby żwirek i wykładamy nim spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki wrzucamy do miski miksera i miksujemy niezbyt długo, tylko do połączenia składników.
Tortownicę z kruchym spodem owijamy folią aluminową, tak by nie dostała się do ciasta woda. Wylewamy masę serową i ustawiamy całość w szerszym naczyniu, do którego wlewamy gorącą wodę na wysokość ok. ½ wysokości tortownicy z sernikiem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy kolejne 80-90 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty i sprężysty.
Wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przez 10 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie uchylamy drzwiczki i studzimy kolejne 10-15 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę malinową. Maliny zasypujemy cukrem i podgrzewamy, jak zaczną się rozpadać miksujemy blenderem. W razie potrzeby możemy całość przetrzeć przez sito.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, aż napęcznieje. Przekładamy ją do gorącego musu, krótko podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści. Ciepłą masą malinową oblewamy ciasto i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wstawiamy sernik na noc do lodówki i podajemy schłodzony.

powrót

Podobne przepisy

Mazurek kajmakowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biszkoptowa babka z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babeczki czekoladowo - wiśniowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.