Jola Słoma

Sernik na zimno z malinami


Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 9295

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

50 dag serka homogenizowanego 0%

300 ml mleka 0,5%

6 tabletek stewii

3 łyżeczki agaru

1/2 łyżeczki esencji różanej

garść malin

 

Galaretka:

1/2 szklanki malin

3 tabletki stewii

1/2 łyżeczki agaru

50 ml wody

Przygotowanie:

Miksujemy maliny, natępnie rozpuszczamy 3 tabletki stewii oraz agar w wodzie i gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy zmiksowane maliny, mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Wylewamy na
spód silikonowej foremki. Jak zgęstnieje układamy maliny. Mieszamy serek z esencją różaną. Rozpuszczamy tabletki stewii oraz agar w mleku i gotujemy przez 3 minuty. Zdejmujemy z
palnika, lekko mieszamy by ochłodzić mleko do tego stopnia, by nie zwarzyć serka po dodaniu, ale nie na tyle by mleko z agarem zaczęło gęstnieć. Wlewamy mleko do serka i szybko miksujemy
blenderem do uzyskania jednolitej masy, zanim zacznie gęstnieć. Wylewamy do foremki na warstwę galaretki i malin. Odstawiamy w chłodne miejsce aż zgęstnieje. Następnie przekładamy na
paterę.

powrót

Podobne przepisy

Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.