Tomasz Deker

Sernik matcha


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

odsłon: 3160

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 5
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 2.0

Składniki:

180 g pokruszonych biszkoptowych lub owsianych ciastek

50 g rozpuszczonego masła

 

Masa serowa:

1 kg półtłustego twarogu trzykrotnie mielonego

280 ml śmietany kremówki

6 dużych jajek

220 g cukru

40 g skrobi kukurydzianej

50 ml soku z limonki lub bergamotki

skórka starta z jednej limonki

20 g matchy

Przygotowanie:

Ciastka pokrusz w malakserze. Dolej rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa nie będzie się lepić, dolej jeszcze odrobinę masła.
Wyłóż spod tortownicy ( 24 cm ) papierem, wysyp na spód masę biszkoptową i delikatne wyrównaj. Podpiecz w temperaturze 160 stopni przez około 10 minut.
Przygotuj sernik. Robimy go bardzo podobnie jak klasyczny new yorker.
W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, skrobię, sok z limonki i zaczynamy mieszać, dodając stopniowo jajka i kremówkę.
W momencie połączenia składników przestajemy mieszać, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy.
Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy matchę, do drugiej skórkę z limonki.
Masę z zieloną herbatą nakładamy delikatnie na podpieczony spód i zapiekamy w kąpieli wodnej w temp. 160 stopni przez około 12-16 minut. Pieczemy, aż masa się delikatnie zetnie. Następnie ostrożnie nakładamy pozostałą serową masę z limonką. Sernik pieczemy przez kolejne 40-50 minut w kąpieli wodnej.
Po dopieczeniu sernik wyciągamy na blat i po wstępnym przestudzeniu chłodzimy go w lodowce przez 4-6 godzin.

powrót

Podobne przepisy

Sernik limonkowo-ananasowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Serniki
Ciasto na oliwie z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka mamoul z pistacjami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Pantoyek

postów: 1

19.09.2016 11:32

CYTUJ

Jest przepyszny ! Zastanawiam się tylko czy lepiej piec z termoobiegiem czy bez. Ja piekłam bez i trochę słabo zcięła mi się masa z herbatą co spowodowało że przy wlewaniu drugiej masy lekko się przemieszały. Efekt wizualny był ciekawy a smakowy mmmm.....pycha. Rodzinka czeka na powtórkę. POLECAM!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.