Anna Olson

Sernik czekoladowy po irlandzku


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Sernik czekoladowy po irlandzku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód

¾ szklanki pokruszonych herbatników typu digestive

½ szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)

¼ ubitej szklanki złocistego cukru

75 g stopionego masła

½ łyżczi ekstraktu waniliowego



Sernik

2 szklanki śmietany kremówki

170 g czekolady deserowej

450 g zmielonego twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej

¾ szklanki cukru

1 łyżka skrobi kukurydzianej

½ szklanki likieru Irish Cream

2 duże jajka



Chrupka migdałowa posypka

1 łyżka białka jajka

1½ szklanki lekko uprażonych migdałów w skórkach

1/3 szklanki cukru

¼ szklanki płynnego miodu

½ łyżeczki mielonego cynamonu

½ łyżeczki miałkiej soli



Przygotowanie spodu

Rozgrzać piekarnik do 175ºC i natłuścić tortownicę o średnicy 20 cm. Wsypać pokruszone herbatniki, płatki owsiane i złocisty cukier do malaksera i zmielić, aż płatki będą rozdrobnione. Dolać stopione mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszać, przełożyć ciasto do foremki i ugnieść. Piec 7 min. Odstawić do ostygnięcia.



Przygotowanie nadzienia

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160ºC. Podgrzać śmietanę, nie doprowadzając do wrzenia. Zalać nią posiekaną czekoladę, powoli mieszać, aż się stopi i odstawić. Za pomocą miksera z mieszadłem łopatkowym utrzeć w misce twaróg, aż będzie gładki i puszysty. W czasie ucierania powoli wsypywać cukier, a następnie dodać skrobię kukurydzianą, często zdejmując masę ze ścianek. Mieszanina powinna być lekko lejąca. Powoli dolać Irish Cream oraz wbijać po jednym jajku. Dolać śmietanę z czekoladą i dokładnie wymieszać. Przełożyć nadzienie do foremki i piec 30 min. Wyłączyć piekarnik i nie otwierać drzwiczek, zostawiając tam ciasto na kolejne 30 min. Wyjąć, odstawić do całkowitego wystygnięcia i schłodzić przez noc.



Chrupka migdałowa posypka

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Ubić białko na puszystą piankę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać z migdałami. Rozłożyć migdały na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i prażyć przez 20 min, mieszając od czasu do czasu, aż cukier na migdałach zbrązowieje. Odstawić do ostygnięcia. Oderwać migdałowo-karmelową warstwę od papieru, połamać i zmielić pulsacyjnie w malakserze.

Przełożyć sernik z foremki na talerz i okleić z boku migdałową posypką, zbierając nadmiar ręką. Schłodzić przed podaniem.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml






© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Biscotti z sosem mocca
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto czekoladowe w jednej misce
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.