Sernik czekoladowo-orzechowy

Sernik czekoladowo-orzechowy
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotowanie:

Spód:
1 szklanka pokruszonych herbatników typu Digestive
1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych
¼ szklanki jasnego cukru trzcinowego
60 g niesolonego masła, stopionego
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masa serowa:
2 szklanki śmietany kremówki
170 g czekolady deserowej, posiekanej
450 g twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej
¾ szklanki cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
½ szklanki likieru orzechowego
2 duże jajka
kakao w proszku, do posypania
całe, uprażone i obrane orzechy laskowe, do przybrania

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść wnętrze tortownicy o średnicy 23 cm. Zmiksuj pulsacyjnie w naczyniu robota kuchennego pokruszone herbatniki, orzechy i cukier trzcinowy. Dodaj stopione masło oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj na jednolitą masę. Rozłóż przygotowane ciasto na dnie tortownicy, dociśnij i piecz 7 min. Odstaw do ostygnięcia na czas przygotowania masy serowej. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C. Podgrzej kremówkę nie doprowadzając jej do wrzenia. Zalej gorącą śmietaną posiekaną czekoladę i mieszaj delikatnie, aż się rozpuści. Utrzyj twaróg, aż będzie puszysty, zeskrobując często masę ze ścianek miski. Stale ucierając, powoli wsypuj cukier, nadal zdejmując krem ze ścianek naczynia. Dodaj mąkę kukurydzianą. Powoli dolej likier, a następnie, stale mieszając wbijaj po jednym jajku. W końcu wlej mieszaninę czekoladową i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Przełóż masę serową do tortownicy na upieczony spód i piecz 30 min. Wyłącz piekarnik i nie otwierając drzwiczek zostaw sernik, żeby przestygł przez następne 30 min. Wyjmij go i odstaw, żeby ostygł do temperatury otoczenia i wstaw na noc do lodówki.
Przed podaniem wyjmij ciasto z tortownicy, oprósz sproszkowanym kakao i przybierz całymi orzechami laskowymi.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA