Sernik bananowy

Sernik bananowy
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
Ilość osób:
8

Przygotowanie:

Spód
225 g pełnoziarnistych herbatników
100 g masła
1 łyżka złocistego syropu

Masa serowa
30 g masła
4 łyżki cukru
4 banany
2 duże jajka
75 g cukru
500 g sera mascarpone
50 g serka śmietankowego
2 banany
30 g cukru pudru

Przygotować spód
Drobno pokruszyć herbatniki i wsypać do miski. Stopić masło i wylać na herbatniki, dodać syrop i wszystko razem dobrze wymieszać. Przełożyć mieszaninę do tortownicy o średnicy 25 cm, rozgarnąć i ugnieść w równą warstwę na dnie. Wstawić do lodówki, by masa zastygła.

Przygotować masę serową
Stopić masło i cukier na patelni, włożyć całe, obrane banany i smażyć, aż się lekko zrumienią i pokryją warstewką karmelu. Przełożyć banany do miski i odstawić na 5-10 minut, by ostygły. Zmiksować na gładką masę. Oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka z cukrem. Dodać mascarpone i serek śmietankowy i wymieszać łyżką na gładką masę. Dodać zmiksowane banany i dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wylać masę serowo-bananową na spód z herbatników i wstawić tortownicę do lodówki na 2 godziny. Wyjąć sernik z lodówki i zdjąć boki tortownicy. Pokroić banany w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu sernika. Oprószyć cukrem pudrem i skarmelizować przy pomocy ręcznego palnika.


© Paul Merrett

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA