Paul Merret

Sernik bananowy


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne

Sernik bananowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód

225 g pełnoziarnistych herbatników

100 g masła

1 łyżka złocistego syropu



Masa serowa

30 g masła

4 łyżki cukru

4 banany

2 duże jajka

75 g cukru

500 g sera mascarpone

50 g serka śmietankowego

2 banany

30 g cukru pudru



Przygotować spód

Drobno pokruszyć herbatniki i wsypać do miski. Stopić masło i wylać na herbatniki, dodać syrop i wszystko razem dobrze wymieszać. Przełożyć mieszaninę do tortownicy o średnicy 25 cm, rozgarnąć i ugnieść w równą warstwę na dnie. Wstawić do lodówki, by masa zastygła.



Przygotować masę serową

Stopić masło i cukier na patelni, włożyć całe, obrane banany i smażyć, aż się lekko zrumienią i pokryją warstewką karmelu. Przełożyć banany do miski i odstawić na 5-10 minut, by ostygły. Zmiksować na gładką masę. Oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka z cukrem. Dodać mascarpone i serek śmietankowy i wymieszać łyżką na gładką masę. Dodać zmiksowane banany i dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wylać masę serowo-bananową na spód z herbatników i wstawić tortownicę do lodówki na 2 godziny. Wyjąć sernik z lodówki i zdjąć boki tortownicy. Pokroić banany w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu sernika. Oprószyć cukrem pudrem i skarmelizować przy pomocy ręcznego palnika.





© Paul Merrett

powrót

Podobne przepisy

Pascha naszej mamy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#vacik

08.07.2011 21:51


CYTUJ

według mnie nie ma gorszego sernika ...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.