Anna Olson

Sernik ajerkoniakowy


Przepis z programu Na słodko (odc.40)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sernik ajerkoniakowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

1 szklanka mąki uniwersalnej

½ kostki zimnego masła

szczypta soli

lub obrzynki ciasta po pieczeniu ciastek imbirowych na spód i boki sernika



Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Zagnieść szybko składniki i rozłożyć na dnie natłuszczonej i włożonej papierem tortownicy o średnicy 25 cm. Piec przez 12-15 minut. Schłodzić. Na spód sernika można też zużyć kawałki imbirowego ciasta, pozostałego po pieczeniu świątecznych ciasteczek lub piernikowego domku.



Krem serowy

1 ½ kg tłustego kremowego twarogu o temperaturze pokojowej

1 ¾ szklanki cukru

3 łyżki mąki uniwersalnej

1 łyżka esencji waniliowej

1 łyżka esencji rumowej

1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki soli

5 jajek



Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni Celsjusza. Utrzeć twaróg na kremową, puszystą masę, często zeskrobując go ze ścianek naczynia, żeby nie pozostawały tam grudki. Stopniowo dodawać cukier, stale czyszcząc ścianki naczynia. Dodać mąkę, wanilię, esencję rumową, gałkę muszkatołową oraz sól i starannie wymieszać składniki. Dodać jajka po jednym, mieszając. Przełożyć krem serowy na upieczony i ostudzony spód. Włożyć tortownicę do większej formy i zanurzyć ją

we wrzątku do połowy wysokości. Piec przez 1,5 godziny. Wyjąć tortownicę z wody, ostudzić ciasto,

a następnie wstawić na noc do lodówki.





Cukrzone owoce

1 białko jaja

1 szklanka miałkiego cukru

całe owoce - małe winogrona, truskawki, świeże porzeczki lub małe śliwki



Ubić białko na piankę. Za pomocą pędzla posmarować białkiem owoce i oprószyć je cukrem. Odłożyć owoce na metalową kratkę na 2 - 4 godziny. Nie zamrażać.



Bita śmietana z kropelką rumu

1 szklanka śmietany kremówki

2 łyżki cukru

2 łyżki rumu

½ łyżeczki esencji waniliowej



Zmieszać składniki i ubić na sztywno.



Okroić sernik nożem dookoła przed otwarciem tortownicy. Ozdobić sernik owocami w cukrze

i podawać pokrojony na kawałki z bitą śmietaną.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Ciastka moelleux au chocolat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cup cakes
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Jabłkowa tarta tatin
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Czekoladowe brownie z orzechami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.