Serniczki mojito

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Serniczki mojito
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

spód:

60 g niesolonego masła

180 g herbatników pełnoziarnistych

2-3 łyżki drobno posiekanej mięty



syrop:

4 limonki

8 łyżek posiekanej mięty



masa serowa:

300 g śmietany kremówki

4 łyżki rumu

400 g serka śmietankowego

300 g mascarpone

120 g drobnego cukru z melasą



do dekoracji:

mięta

papierowe parasolki

wisienki koktajlowe

małe zimne ognie



Przygotowanie:

Wrzucić do rondla pokrojone w kostkę miękkie masło, stopić i odstawić do przestygnięcia. Herbatniki włożyć do torby foliowej, pokruszyć wałkiem na drobne okruszki i wsypać do miski. Wlać masło, dodać drobno posiekaną miętę i wszystko razem dobrze wymieszać. Nałożyć mieszaninę do kieliszków koktajlowych, wygładzić wierzch i dosyć mocno ugnieść. Wstawić kieliszki do lodówki na parę godzin, by spód serniczków stężał. Zrobić syrop limonkowy: otrzeć skórkę z limonek, wrzucić do rondla, wycisnąć sok i dodać do skórki, wsypać posiekaną miętę. Rondel postawić na małym ogniu i podgrzewać kilka minut, zdjąć z ognia i odstawić na godzinę. Przecedzić syrop przez sito. Zrobić masę serową: do miski wlać śmietanę i lekko ubić. W trakcie miksowania stopniowo dodać rum. Do drugiej miski włożyć serek śmietankowy i osączony z serwatki mascarpone, wsypać cukier i krótko zmiksować. Cienkim strumykiem wlać syrop limonkowy i miksować, aż wszystko się dobrze wymiesza. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wszystko lekko zmiksować. Wyłożyć masę serową na spód w kieliszkach koktajlowych. Wstawić do lodówki i schłodzić. Udekorować serniczki: w każdy wetknąć papierową parasolkę, dołożyć listki mięty, wisienkę koktajlową i zimne ognie (zapalić tuż przed podaniem).



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Tarta z czekoladą i chilli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort z kruchego ciasta z kardamonem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarty daktylowo-migdałowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Placek brzoskwiniowo-malinowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sernik na zimno z malinami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.