Anna Olson

Serniczki creme brulee


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.22)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Serniczki creme brulee
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g serka mascarpone

½ szklanki cukru

½ szklanki śmietany kremówki

1 łyżka pasty waniliowej albo miąższ 1 laski wanilii

3 duże jajka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Natłuść 6 kokilek o objętości 150 ml i wyłóż dna krążkami z papieru do pieczenia. Wstaw kokilki do foremki o brzegach wysokości 5 cm. Przemieszaj mascarpone, żeby zmiękło, dodaj cukier i starannie wymieszaj. Dodaj śmietanę oraz wanilię i wymieszaj wszystko trzepaczką na gładką masę. Mieszając dodawaj po 1 jajku. Nałóż krem do kokilek i wlej wrzątek do foremki, w której stoją – do połowy wysokości kokilek. Piecz serniczki przez 35 min., aż się zezłocą na wierzchu, a następnie wyjmij z kąpieli wodnej, ostudź i wstaw do lodówki na 6 godzin.
Żeby upiec spody, zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż na blacie pierwszy arkusz filo, posmaruj pędzlem z roztopionym masłem, oprósz cukrem, rozłóż na nim drugi arkusz, posmaruj masłem, oprósz cukrem i powtórz te czynności z 3 arkuszem. Złóż ciasto na pół i wytnij z niego 6 spodów za pomocą foremki do wycinania ciastek o tej samej średnicy, co kokilka z sernikowym creme brulee. Ułóż spody na wyłożonej papierem blasze i piecz przez 7 min., aż będą złociste, a następnie ostudź. Przed podaniem ułóż spody na deserowych talerzykach. Za pomocą cienkiej łopatki albo noża do masła okrój serniczki wewnątrz kokilek i ostrożnie wyłóż na spody. Posyp schłodzone porcje kremu cukrem i przypal specjalnym palnikiem do brulee (można je też na kilka sekund wstawić pod mocno rozgrzaną górną grzałkę piekarnika). Natychmiast podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Muffinki czekoladowo-buraczane
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pomarańczowe ciasto ryżowe
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.