Kylie Kwong

Seriola na surowo z kwaśno-słonym dressingiem


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Seriola na surowo z kwaśno-słonym dressingiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy

2 cebulki

obrane z łupin i posiekane

1 łyżka cukru

1 łyżka octu z sherry

1 średnia cytryna

200 g filetów z serioli (lub innej ryby nadającej się na sashimi

jak tuńczyk czy łosoś)

½ fenkuła

pokrojonego w cienkie plasterki

2 łyżki solonych kaparów

opłukanych i osuszonych

1 mały dojrzały pomidor

przekrojony na pół i pokrojony w plasterki

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

2 łyżki listków mięty

porwanych na małe kawałki

2 łyżki listków trybuli

szczypta mielonego białego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić cebulki i smażyć około minuty. Dodać cukier i sól, zmniejszyć płomień i smażyć na wolnym ogniu przez 2 minuty, aż cebulki zaczną karmelizować. Wlać ocet i smażyć kolejne 30 sekund. Zdjąć z ognia, odstawić. Ściąć cytrynę z jednej strony. Ustawić ją na desce do krojenia na powstałej po skrojeniu płaszczyźnie i ostrym nożem powykrawać cząstki miąższu, tak, aby oddzielić je od białej błonki. Bardzo ostrym nożem pokroić rybę na paski o grubości 5 mm i ułożyć je na półmisku. Na wierzchu ułożyć cząstki cytryny, fenkuł, pomidora i kapary. Polać skarmelizowaną cebulką, posypać świeżymi ziołami i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Halibut na parze w sosie pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Tatar z łososia
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Roladka ze świeżych warzyw
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Śledź XXI wieku
Wojciech Modest  Amaro
Przepis z programu Kuchnia polska XXI wieku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.