Serce z płatkami róży

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Serce z płatkami róży
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

20 ziaren zielonego kardamonu

170 g mąki z proszkiem*

100 g białej czekolady

130 g drobnego cukru

170 g niesolonego masła

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu wanilii



krem:

100 g białej czekolady

100 ml śmietany kremówki

2 łyżeczki wody różanej



lukier:

200 g cukru pudru

2 łyżki wody różanej

woda



250 g świeżych malin

100 g białej czekolady (na wiórki)

płatki róży w cukrze**



forma w kształcie serca o boku 22 cm



Przygotowanie:

Masło pokroić w kostkę i odstawić, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Wyjąć nasiona z ziaren (owoców) kardamonu i utrzeć w moździerzu na proszek. Przesiać wraz z mąką do miski. Czekoladę drobno posiekać, wrzucić do malaksera, dodać połowę cukru, zmiksować na drobne okruchy. Wlać 2 łyżki gorącej wody i zmiksować na pastę. Dodać 130 g masła i resztę cukru, zmiksować razem. Wbić jajka do malaksera, dodać ekstrakt wanilii, zmiksować na gładką masę. Wsypać mąkę z kardamonem, miksować, aż składniki się połączą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C /170°C z termoobiegiem. Wysmarować formę resztą masła, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić wierzch, wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut. Wyjąć z pieca, zostawić na kilka minut w formie, potem wyłożyć ciasto na kratkę, usunąć papier i odstawić do ostygnięcia. Zrobić krem: czekoladę drobno posiekać, wrzucić do miski, śmietanę wlać do rondla, doprawić wodą różaną, doprowadzić do wrzenia i wlać do czekolady. Mieszać, aż czekolada się stopi, odstawić do ostygnięcia. Ubić mikserem na krem. Zrobić lukier: przesiać cukier puder, przy pomocy trzepaczki rozrobić z wodą i wodą różaną do uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji. Zrobić wiórki z białej czekolady: czekoladę drobno posiekać, stopić na parze, wylać na kamienny blat lub blachę odwróconą do góry dnem, rozsmarować i odstawić do zastygnięcia. Nożem nachylonym pod kątem 45° zestrugać wiórki. Ciasto przekroić poziomo na pół. Rozsmarować krem na spodzie, wyłożyć w miarę równą warstwę malin, przykryć wierzchem ciasta, polać lukrem i rozgarnąć go, by spłynął na boki. Posypać wiórkami czekolady i płatkami róży w cukrze.



* Przesiać 225 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

** Przy pomocy pędzelka pomalować płatki róży białkiem jaja, obsypać drobnym cukrem, strząsnąć nadmiar, odłożyć w przewiewne miejsce na 2 godziny, by wyschły.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
Muffiny owocowe z orzechami
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Baklava
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka
Rustykalne ciasto z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Placek z suszonymi śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.