Serce pełne słodyczy

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Serce pełne słodyczy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

175 g mąki z proszkiem*

1 łyżeczka proszku do pieczenia

175 g drobnego cukru z melasą

175 g niesolonego masła

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

masło do posmarowania formy



do przełożenia:

5 łyżek dżemu malinowego



do dekoracji:

180 g drobnego cukru

1 białko

szczypta soli

½ łyżeczki winianu potasu

50 g białych pianek marshmallow

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

2 łyżki soku z cytryny

różowy barwnik w żelu

ulubione drobne cukierki



forma w kształcie serca o boku 23 cm



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/170°C z termoobiegiem. Formę wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać do miski mąkę z proszkiem i proszek do pieczenia, wsypać cukier, dodać miękkie, pokrojone w kostkę masło, wbić jajka, wlać ekstrakt wanilii. Miksować wszystkie składniki 1 2 minuty, aż się połączą. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić wierzch, wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut. Wyjąć z pieca, zostawić kilka minut w formie. Okroić nożem dookoła brzegów, wyłożyć ciasto na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Zrobić masę z pianek marshmallow: szklaną miskę postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno nie dotykało wody. Wrzucić do niej cukier, białko, sól, winian potasu i sok z cytryny. Podgrzewać, aż składniki się połączą, od czasu do czasu zamieszać. Pokroić pianki na mniejsze kawałki, wrzucić do masy, dodać ekstrakt wanilii, wymieszać i podgrzewać, aż pianki się rozpłyną. Odwrócić ciasto spodem do góry, przekroić poziomo na pół i przełożyć dżemem. Zdjąć miskę z rondla, dodać odrobinę różowego barwnika, by zabarwić masę piankową na bladoróżowo. Ubijać mikserem kilka minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Pokryć masą wierzch i boki ciasta (trzeba to zrobić szybko, bo masa twardnieje). Udekorować wierzch ciasta cukierkami.



* Przesiać 225 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pain de Genes z gruszkami i galaretką z czerwonego wina
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta-pudding z panettone
Jamie  Oliver
Przepis z programu Wystrzałowe Święta Jamiego
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babka savarin z truskawkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.