Marieta  Marecka

Serca drobiowe w sosie z prostymi kluseczkami gryczanymi


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Serca drobiowe w sosie z prostymi kluseczkami gryczanymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g serc drobiowych

½ marchewki

½ pietruszki

2 cebule

1 ząbek czosnku

ok. 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego

oliwa z oliwek

1 szklanka białego, wytrawnego wina

listek laurowy

2 goździki

pieprz

sól

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

Kluski gryczane:

100 g mąki gryczanej

200 g mąki pszennej

½ szklanki wody lub mleka

1 czubata łyżka masła

3 jaja

ok. 1 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Serca drobiowe czyścimy z tłuszczu i żyłek. Rozgrzewamy oliwę w rondlu, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę i czosnek pokrojony w plastry. Marchew i pietruszkę kroimy w cienkie półplasterki i dodajemy do warzyw. Na dość dużym ogniu przesmażamy warzywa, aż zaczną ładnie pachnieć i robić się brązowe. Zalewamy je bulionem i winem, dodajemy listek laurowy, goździki i gotujemy do miękkości.
W tym czasie przygotowujemy ciasto na kluski. Mąkę wsypujemy do malaksera, dodajemy całe jaja, sól i masło, dolewamy ¼ szklanki wody lub mleka i ucieramy, aż ciasto będzie jednolite i bez śladu grudek, odstawiamy. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie dosypujemy mąką, jeśli zbyt gęste, rozrzedzamy je wodą lub mlekiem. Serduszka wrzucamy do gorącego sosu i gotujemy ok. 15 minut razem. W osobnym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżeczką soli. Łyżkę maczamy we wrzątku i nakładamy nią zgrabne porcje ciasta na wrzątek. Kluski gotujemy ok. 2 minut od czasu wypłynięcia na wierzch. Wyciągamy łyżką cedzakową. Serduszka doprawiamy solą i pieprzem i zagęszczamy zasmażką zrobioną z 1 łyżki mąki i 1 łyżki masła. Kluseczki układamy na talerzu i podajemy z serduszkami w sosie.

powrót

Podobne przepisy

Duszony kurczak z pomidorami i fenkułem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczona jagnięcina z czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.